Stránky

streda 3. októbra 2007

Šikovná MediaMonkey pre vašu zbierku hudby

Pri dnešných kapacitách pevných diskov sa nám stále viac otvára možnosť mať pohromade, bez potreby priestorovo náročného archivovania, množstvo hudobných súborov. To je, bezpochyby, veľká výhoda. Osobne mám rád možnosť väčšieho výberu, preto túto možnosť vítam. Pokiaľ však vaša zbierka hudby naberá na objeme a počet piesní rátate na tisíce, je orientovanie sa v zbierke, ako aj jej správa čoraz náročnejšia. Dnešné prehrávače sú už dosť sofistikované a ponúkajú množstvo funkcií ako sa o svoju hudbu starať. Ktorý je ale ten najlepší? Ktorý si z veľkého množstva dostupného softwaru vybrať?

Asi každý už mal aspoň nejakú skúsenosť s Winampom, ešte stále kráľom audioprehrávačov nielen na Slovensku. Ak už aj nie skúsenosť, tak minimálne o Winampe počul. Je to klasika, ktorá tu už je roky a bola jedným z prvých skutočne prepracovanejších prehrávačov. Roky však ubiehajú a konkurentov pribúda. Prinášajú funkcie, ktoré Winamp buď nemá, prípadne ich spracovanie nie je na najlepšej úrovni, občas je funkcia vo voľne dostupnej verzii nedostupná. Záleží na každého chuti , návykoch a potrebách. V posledných rokoch, predovšetkým v zámorí je takmer neotrasiteľná pozícia prehrávača z dielne Apple – iTunes. Našinci si však na tento prehrávač akosi nezvykli. Priznávam sa - som jedným z nich. iTunes mi jednoducho nesedí a tak som ho nikdy dlhodobejšie nepoužíval. Ako mnohí som teda začínal na odporúčania známych na spomínanom Winampe. Ostal som mu verný takmer tri roky. Nakoľko som však človek, ktorý nikdy nie je spokojný, neustále porovnávam dostupný software, občas teda, logicky, dôjde k jeho výmene. Tak sa stalo aj po objavení audioprehrávača od fy Cowon America – JetAudio. Tento výborný multimediálny prehrávač ma držal skutočne dlho. Pohrával som sa s ďalšími prehrávačmi, spomeniem snáď Musicmatch Jukebox v starších verziách, Foobar2000, Sonique, Quintessential player, XMPlay, 1 by 1, či naposledy AIMP atď. Vždy som však našiel niečo, čo mi na prehraváči prekážalo. Či už to bola nešťastne riešená správa knižnice médií, chýbalo vypaľovanie CD priamo v programe, chýbala podpora CD textu …... Niečo sa proste vždy našlo. Až som raz narazil na produkt fy Ventis Media zvaný MediaMonkey. Aj keď názov možno mierne zavádza(mierne evokuje kompletnú správu medií), MediaMonkey je určený a zameriava sa na správu hudby. Nič viac a nič menej. Ale tá správa skutočne stojí za to. MediaMonkey je dostupný tak ako väčšina podobných programov v dvoch verziách – Standard a Gold. Nakoľko preferujem voľne dostupný software, siahol som teda po verzii Standard a vyskúšal ju. Na moje prekvapenie, ostal som skutočne ohromený. Niečo takéto som už dlho hľadal.

Správa hudby je skutočne prepracovaná a čo ma taktiež veľmi teší, narozdiel od niektorých konkurenčných prehrávačov, aj pri väčšom množstve súborov stále veľmi rýchla. Samozrejmosťou je podpora všetkých bežne používaných zvukových formátov pre prehrávanie, určité obmedzenie kódovania tu však je – kódovanie do formátu mp3 je dostupné len vo verzii Gold. To však je možné obísť a zdarma tak získať skutočne kvalitného správcu audiosúborov. Dostupný Párty mód za vás vyrieši dilemu čo počúvať, prípadne si zvolením rôznych režimov prehrávania necháte rotovať celú svoju zbierku, skladby jedného interpreta, skladby zadaného štýlu, z požadovaného obdobia atď. Možnosti prispôsobenia sú skutočne široké. Nechýba hodnotenie skladieb a automatické generovanie playlistov na základe zadaných parametrov, ripovanie audio CD, napaľovanie audio CD s podporou CD textu, MP3 CD alebo DVD, podpora Freedb. Vo verzii Standard je rýchlosť napaľovania obmedzená na 4x, čo však je pre tvorbu kvalitných audio CD ideálne a postačujúce. Jednotlivé zvukové súbory môžete veľmi jednoducho prevádzať do iných formátov, generovanie ID3 tagov je hračkou, výborne riešené je i hromadné pomenovanie či premenovanie súborov. Čerešničkou na torte je generovanie reportov a štatistík o vašej hudobnej zbierke, vyhľadávanie duplicitných a chýbajúcich súborov, prispôsobenie formou skriptov, podpora pre iPod či ostatné mp3 prehrávače, čí automatické vyrovnávanie hlasitosti skladieb. Ak vám ani toto nestačí a myslíte, že by vám chýbal nejaký plugin Winampu, mám pre vás ďalšiu dobrú správu. MediaMonkey je prehrávač kompatibilný s jeho pluginmi. Pre menej jazykovo zdatných je dostupná česká lokalizácia.

V prípade, že sa vám MediaMonkey zapáči a poviete si, že je tým správnym audioprehrávačom pre vás, máte možnosť zakúpiť si celoživotnú licenciu (podobne ako obľúbený Total Commander) a za jednorázový poplatok tak získať tento skvelý prehrávač takpovediac doživotne. Získate tak prístup k pokročilejším funkciám ako už napr. spomínané ripovanie do formátu mp3, sledovač súborov, vyššiu rýchlosť napaľovania, pokročilé vyhľadávanie, podporu vytvárania virtuálnych CD, pokročilé filtre či funkciu automatického vypínania prehrávača či počítača. MediaMonkey ponúka aj množstvo ďalších funkcií, ktoré sa do tohto článku nezmestili a máte ich možnosť spoznať priamo na vlastnej koži. Aby som ale len nechválil, trošku zarazení ostanú snáď len priaznivci vizualizácií. Tie MM síce podporuje, ale ich používanie obzvlášť v celoobrazovkovom móde neodporúčam ani na výkonnejších zostavách. To mne osobne, chvalabohu neprekáža a vizualizácie s kľudným svedomím oželiem.

Snáď vás tento článok motivoval minimálne dať MM šancu a vyskúšať ho. Prípadne pripomienky, postrehy či skúsenosti s MM rád privítam.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára