Stránky

utorok 26. januára 2010

Avast! 5 - Avast! Free Antivirus

Len prednedávnom Alwil Software uvoľnil piatu radu svojho antivírového riešenia - Avast. Keďže už pár rokov som používateľom tohto bezpečnostného riešenia, táto nová verzia mi nemohla újsť. Po posledných updatoch som neočakával žiadne veľké zmeny. Tie však prišli. Minimálne po vizuálnej stránke. Tá funkčná stránka je otázna, na to ubehlo ešte málo času a taktiež Avast má celkom peknú vlastnosť "nainštaluj a zabudni", takže o jeho prítomnosti okrem ikony v oznamovacej oblasti a občasnej informácie o úspešnej aktualizácii vírusovej databázy (ktorú je možné vypnúť) takmer neviete. Dnes sa v skratke budem venovať verzii prístupnej zadarmo, keďže predpokladám, že väčšina prípadných záujemcov siahne práve po nej.

Aké zmeny teda s verziou Avast! 5 prišli?

  • verzia pre domácnosti a nekomerčné použitie bola premenovaná z Avast! Home Edition na Avast! Free Antivirus

  • nová ikona programu

  • zmeny sa (konečne) dočkalo používateľské rozhranie

  • pribudol tzv. "Behavior shield"

  • Avast! Free Antivirus bol po dohode so spoločnosťou Google oficiálne pridaný do Google Packu

Zmenu názvu snáď nie je potrebné komentovať. Avast vsadil na marketingovo úspešné slovo Free zvýrazňujúce, že program je k dispozícii zadarmo. Jedinou podmienkou je bezplatná registrácia, po ktorej vám na e-mailovú adresu bude zaslaný registračný kľúč. Po jeho vypršaní je, samozrejme, možné kľúč obnoviť.

Nová ikona - pôvodnú už notoricky známu modrú nahradila hádam ešte jednoduchšia - oranžová

Zmena používateľského rozhrania - zrejme najväčšia zmena. Avast bol známy svojským používateľským rozhraním, vďaka ktorému si vyslúžil nie málo kritiky a priznám, že bolo tak trochu tŕňom v oku aj mne. V Alwil Software sa ale zrejme poučili a prešli k rozhraniu typickému pre väčšinu antivírových programov, čo je pre mňa krok vpred a aj vďaka novému rozhraniu si program nájde miesto vo viac počítačoch ako tomu bolo doteraz. Tým nechcem povedať, že by Avast doteraz nebol úspešný. Práve naopak - dlhodobo sa pohybuje medzi najpoužívanejšími bezplatnými riešeniami ochrany pred vírusmi.

Behavior shield - nový štít, ktorý sleduje "zvyklosti" vášho počítača a vyhodnocuje prípadné neštandardné správanie.

Avast! 5 súčasťou Google Packu - podľa mňa jednoznačný úspech. Predsa len, značka Google má svoju silu a aj napriek existencii množstva odporcov rozmáhania sa Googlu,  rozšíreniu Avastu medzi skupiny používateľov prítomnosť v Google Packu môže len a len pomôcť. Zatiaľ len vo vybraných jazykových mutáciach, ale predsa.

V minulosti bol program dostupný aj v slovenčine. Verzia 5 je po inštalácii štandardne v angličtine s možnosťou dodatočného inštalovania existujúcich jazykových balíčkov. Pre našinca bude zatiaľ zrejme najprijateľnejšia čeština, ktorá tak kompenzuje absenciu slovenčiny.

Podľa údajov výrobcu sa znížila aj celková záťaž systému. Z môjho pohľadu je program svižný a záťaž je porovnateľná so záťažou vo verziách 4.x, t.j. pokiaľ antivírus nenasadíte na vyslovene slabý "stroj", nebude vás nijako obmedzovať.

Okrem týchto zmien v Alwil Software v poslednej dobe zapracovali aj na detekcii a v testoch Virus Bulletin býva Avast veľmi dobre hodnotený. Slabinou Avastu boli v minulosti falošné poplachy, ktoré som pred pár rokmi zažíval na vlastnej koži. Už dlho som ale žiadny nezažil a možno aj preto som sa potreboval presvedčiť o funkčnosti Avastu hrubým testom. :) Dopadol dobre, takže aj naďalej môžem program s čistým svedomím odporučiť. Samozrejme, nie je možné ochranu počítača ponechať iba na prítomnosti antivírového riešenia (ktoréhokoľvek výrobcu). Zabúdať netreba ani na nemenej dôležité zabezpečenie firewallom, ktoré je často stavané pred samotný antivírus. Treba dodať, že oprávnene. Ak už nie špecializovaným firewallom, tak aspoň tým, ktorý vám ponúka váš operačný systém. Každá ochrana je lepšia ako žiadna. No a v neposlednom rade netreba zabúdať na fakt, že ešte nebol uvoľnený žiadny antivírus, ktorý by bol 100%-ne blbovzdorný a proti ľudskej hlúposti je aj ten najlepší program bezmocný.

Domovská stránka programu Avast! Free Antivirus

Ocenenia pre Avast!

Keďže som spomínal výrazné zmeny v používateľskom rozhraní, na záver pridávam zopár screenshotov.












18 komentárov:

  1. :) Len skôr ako začneš skúšať nezabudni odinštalovať ten pôvodný.... :p

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Avast som roky pouzival, az som raz zistil, ze mam v kompe bordel, ktory tam nema co robit :( Samozrejme, moze sa to stat aj pri inych AV, ale vtedy som presiel do stajne Esetu a zostanem v nej, kym nezistim, ze je v kompe nejaky "bordel" :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No neviem v akom období to bolo, Avast šiel však s detekciou v posledných 2 rokoch podľa mňa hore. Osobne si pamätám jediný problém s voľakým Smitfraudom typu C, spred pár rokov, to však nemôžem zaručiť že bolo v "období" Avastu alebo Aviry. Inak som s "bordelom" v PC nemal problém.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. rad tomu verim, ze sli urovnou hore. ja som sa s nim rozlucil pred cca 3-4 rokmi.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mam jeden problem mam nainstalovany tento avast ale nedosiel mi kluc,nevedel by mi niekto poradit?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zuzka,

    odporúčam:
    1. skontrolovať si priečinok Nevyžiadanej pošty/spamu či e-mail s kľúčom neskončil v ňom
    2. skúsiť registráciu ešte raz a riadne skontrolovať, či pri zadávaní e-mailovej adresy nedošlo omylom k preklepu
    3. ak nepomôže ani jeden z prvých dvoch bodov, skúsiť ešte iného poskytovateľa e-mailovej schránky. K tomu Vášmu mám svoje výhrady a viem, že v minulosti mával problémy.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj, je to problém, ak mám v počítači nainštalované 2 antiviraky?? mala som NOD32 antivirus, ale stále som mala problémy s mojim notebookom, preto som si nedávno nainštalovala aj tento free Avast. Zatiaľ nie sú s tým žiadne problémy.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. a musím ho odinštalovať? nestačí ak ho vypnem?? čo ak sa po čase rozhodnem prejsť na ten druhý?

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Minimom je skutocne vypnut rezidentnu ochranu. Ja som vsak zastancom cistych rieseni, t.j. odinstalovania. Ak sa po case rozhodnem prejst k povodnemu anitiviru, nie je problem ho spat nainstalovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. okey, tak teda čím skôr do toho! vďaka

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Zdravim.
    Aj ked sa zatial nic nestalo, netreba zbytocne riskovat a cakat az kym sa nieco stane. Vzdy sa odporuca pouzivat iba jedno antivirove riesenie. Moje odporucanie je teda jednoznacne - bud NOD alebo Avast. Nie sucasne.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. nemate licencny kluc na tento avast?

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Licenčný kľúč na domáce nekomerčné využitie je možné (a potrebné) si počas inštalácie bezplatne vyžiadať. Ak sa tak nestalo, stále je to možné vykonať v okne Údržba - Registrace. Kľúč vám po krátkej registrácii bude doručený na váš e-mail.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. ahojte prosim vas kde si mam stiahnut avast free antivirus navzdy.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Zdravím. Vid domovská stránka programu. Tam je potrebné program prevziať. Po inštalácii je potrebné program bezplatne zaregistrovať. Pokiaľ však chcete program používať "navždy", je potrebné túto bezplatnú registráciu raz za dvanásť mesiacov obnoviť. V najnovších verziách už priamo z prostredia programu niekoľkými kliknutiami.

    OdpovedaťOdstrániť