Stránky

nedeľa 14. októbra 2007

KMPlayer

Minulý týždeň som si pre vás pripravil nástroj na správu a organizovanie hudby v počítači. Súčasné počítače sa však často proklamujú ako multimediálne. Ja osobne nie som zástancom univerzálnych nástrojov, ktoré často kvôli svojmu širokému záberu poskytujú len základné funkcie pre prehrávanie, skúsenejším používateľom však nepostačujú. Dá sa povedať, že táto situácia je dosť podobná situácii v oblasti bezpečnostných programov, kde sú kompletné balíky síce podstatne ľahšie konfigurovateľné, avšak kvalitatívne a rozsahom funkcií sa nedokážu rovnať samostatným aplikáciam.

Preto pre tých, ktorým možnosti Windows media playera nepostačujú, tu mám dnes tip na kvalitný multimediálny, ale hlavne videoprehrávač – KMPlayer. Dosť dlho bol u mňa na prvom mieste v tejto oblasti BSPlayer. Nástupom Gom Playera som však presedlal a tiež som nejakú tú dobu strávil s týmto prehrávačom a bol som s ním nadmieru spokojný. Samozrejme, spomínané dva prehrávače môžem s kľudným svedomím odporúčať ešte aj dnes, ale najlepšou momentálnou voľbou je pre mňa kórejský KMPlayer. Nedajte sa zastrašiť pôvodom tohto prehrávača. Už si pomaly začínam zvykať na fakt, že čoraz viac kvalitného softwaru pochádza z exotickejších krajín ako tomu bolo v minulosti.

Takže čo KMPlayer dokáže? Trúfam si povedať že všetko, čo si bežný užívateľ pre prácu s videom dokáže predstaviť plus veľké množstvo drobností, ktoré však veľmi potešia. Takže poporiadku. Prvá vec, ktorá nás bude zaujímať je to, ktoré súbory nám prehrávač dokáže prehrať. Z minulosti sme zvyknutí, že táto schopnosť závisí od nainštalovaných kodekov. To platí aj v dnešnej dobe, s tou výnimkou, že čoraz viac prehrávačov má v inštalačných balíčkoch potrebné kodeky pribalené, prípadne nám dokáže potrebné kodeky prehrávač sám vyhľadať na internete a stiahnuť. Tým používateľovi odpadá nutnosť zháňať aktuálne balíčky. KMPlayer skutočne prehraje väčšinu známych formátov bez akejkoľvek inštalácie kodekov. Samozrejme, nič nie je dokonalé, ale po skúsenostiach s WMP je KMPlayer skutočne prechádzka ružovou záhradou aj pri exotickejších formátoch videa. Podpora DVD je deklarovaná taktiež. A neostalo pri deklarovaní. Túto podporu som vyskúšal a po menších úpravách a kombinácii interného renderovania zvuku a externého renderovania videa vo Viste prehrávač nezaskočili ani netypickejšie spracované ponuky DVD. Takže podporu formátov u KMP nemožno hodnotiť inak ako na výbornú. A to ako videoformátov, tak aj formáty pre prehrávanie audia. Prostredie je plne skinovateľné, v inštalácii si môžete vybrať aj skin, vďaka ktorému vám KMP ponúkne prostredie dobre známe z Winampu. Ja osobne však uprednostňujem prednastavený skin. Zaťaženie procesora bude zaujímať najmä majiteľov starších počítačov. Aj pre tých mám dobrú správu. KMP pre staršie počítače určite nebude postrachom. Silnou stránkou tohto prehrávača sú možnosti nastavenia. Skutočne, tieto možnosti idú do detailov a menej skúsených používateľov môže ich množstvo doslova vystrašiť. Je možné nastaviť takmer všetko a ešte viac prispôsobiť KMP svojim potrebám. Nechýba možnosť snímania obrazovky, t.j. vytvárania tzv. screenshotov. K pohodliu určite pri každom programe prispievajú klávesové skratky. Tie sú, samozrejme, prítomné aj tu a aj tie sú skutočne bohato konfigurovateľné. KMP ponúka nastavenie aj tzv. global hotkeys. Pre menej zbehlých – ide o klávesové skratky, ktoré je však možné používať aj keď KMP nie je aktívnym programom, ide o klávesové skratky funkčné pri spustenom operačnom systéme. Priamo z prostredia programu je možné nastaviť asociáciu typov súborov, ktoré budú následne automaticky programom spracované. Táto asociácia bez problémov funguje v prostredí Windows XP. Pre užívateľov novších Windows Vista odporúčam skôr nastavenie predvolených programov ponúkané operačným systémom. Mňa ako milovníka niektorých seriálov u nás dosiaľ nedostupných, potešila výborná podpora titulkov. Pri použítí starého pravidla – názov video súboru = názov súboru s titulkami, som nenarazil na žiadny problém. Zobrazovanie titulkov je (ako inak) opäť možné bohato konfigurovať.

Ak by vám aj napriek pestrej palete funkcií nejaká funkcia v KMP predsa len chýbala, je možné prehrávač obohatiť pluginmi. Skutočne tento prehrávač odporúčam vyskúšať každému, akokoľvek je so svojim súčasným prehrávačom spokojný. Záleží už len na vás či následne pri KMP ostanete tak ako ja, alebo sa vrátite späť k svojmu obľúbenému prehrávaču. Pre mňa je KMPlayer aktuálnou jednotkou medzi videoprehrávačmi. Teda minimálne medzi tými voľne dostupnými. Schválne som napísal jednotkou medzi videoprehrávačmi. Aj napriek tomu že ide o multimediálny prehrávač, schopný prehrávať takmer akékoľvek video a disponuje podporou playlistov a na základné prehrávanie hudby určite postačuje, osobne som zvyknutý na vyšší komfort práce s hudbou a preto vám na prehrávanie hudby odporúčam programy na to špecializované. Bežní používatelia však majú možnosť využiť KMP aj pre hudobné súbory. Všetko je otázka potrieb a návykov.


Domovská stránka


Download


A ešte zopár screenshotov:





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára