Stránky

pondelok 20. júla 2009

Moja skúsenosť s Megafoto.sk

Aktualizované 21.7.2009

Dlho som zvažoval, či tento príspevok vôbec napísať. No keďže sám si zvyknem prečítať referencie na ten-ktorý eshop ešte skôr ako jeho služby využijem, za podobný článok som vždy vďačný. Preto je nakoniec tu. Začnem teda citátom zo stránky prevádzkovateľa:


"U niektorých tovarov sa dodacia lehota môže predĺžiť, nakoľko sa môže stať, že dodávateľ nemá objednaný tovar na sklade a treba počkať na dodávku z centrálneho skladu v zahraničí. V takom prípade je odberateľ o tom včas upovedomený a má možnosť stornovať objednávku, ak mu predĺžená dodacia lehota nevyhovuje."

Zdroj citátu: Megafoto.sk

Pekne formulované, teraz sú na rade fakty:

30.6.2009 – v eshope si vyberám objektív a sadu filtrov a okamžite prostredníctvom služby e-Platby VÚB banky vykonám úhradu.

Cena objektívu ku dňu objednávky: 188 EUR

Deklarovaná dodacia doba: 5 dní

Príplatok za expresnú dodávku kuriérom UPS: 4 EUR

Obratom dostávam mailom potvrdenie o uskutočnenej objednávke. Rovnako mailom dostávam potvrdenie o uskutočnení transakcie bankou.

6.7.2009 – zatiaľ nič nedorazilo. Nič sa nedeje, stále sme v norme, vravím si. Keďže eshop poskytuje možnosť sledovania objednávky, túto možnosť zo zvedavosti využívam. Na moje prekvapenie sa dozvedám, že eshop čaká na potvrdenie platby bankou. Šesť dní na zrýchlený prevod je podľa mňa dosť a tak píšem na zákaznícke centrum a snažím sa informovať o tom, či platbu evidujú. Technika je predsa len technika, chyby sa dejú. Dostávam odpoveď, že moja platba je riadne evidovaná, všetko prebehlo v poriadku. Žiaľ, mnou objednaný objektív je už 6 TÝŽDŇOV NEDOSTUPNÝ. Každým dňom však čakajú novú dodávku objektívov a budú sa snažiť moju objednávku vybaviť čo najrýchlejšie. Trošku rozčarovaný (6 týždňová nedostupnosť vs. deklarovaná dodacia doba 5 dní), predsa len hádžem obavy za seba. Veď pár dní sa prehliadnuť dá.

10.7.2009 – stále nič nedorazilo. Žiadna informácia z eshopu o prípadných problémoch s dodávkou. Kontrolujem stav objednávky, no a aha-ho – moja objednávka je potvrdená alebo zaplatená (citujem). Jej vybavenie prebehne v najbližšom možnom termíne. To som už kdesi počul (čítal). Tak čakám.

15.7.2009 – ešte stále nič nedorazilo. Žiadna informácia z eshopu o prípadných problémoch s dodávkou. Na internete tento krát vyhľadám dve telefónne čísla na zákaznícky servis. Jedno je odpojené, druhé stále obsadené. Po niekoľkých pokusoch s odstupom času sa predsa len dovolám na zákaznícke centrum. Pýtam sa na stav objednávky. Dozvedám sa, že bohužiaľ, objektív ešte stále nie je dostupný ale čakajú ho každým dňom (aj to som už niekde čítal), preto sa dožadujem konkrétnejšieho termínu. Žiaľ, pracovník zákazníckeho centra mi pomôcť nedokáže. Objektívy vraj chodia nárazovo, tak raz za tri týždne. V duchu rátam – snaha o minimálne zásoby + dodávky raz za tri týždne = dodacia doba 5 dní ??? Aj majster tesár sa utne a aj naďalej verím, že za tento stav môže iba moja už povestná smola pri akýchkoľvek snahách o podobné nákupy. Na Megafoto.sk som čítal iba samé chvály, preto stále verím a aj keď čoraz viac rozčarovaný, rozhodnem sa čakať ďalej.

16.7.2009 – len zo zvedavosti sledujem stránku s ponukou objektívu. Všímam si upravenú cenu objektívu (z pôvodných 188 EUR na 195 EUR). Stránky teda udržiavajú. Čo ma však zaráža – žiadna zmienka o nedostupnosti objektívu. Stále deklarovaná dodacia doba “asi 5 dní”. Začínam byť mrzutý. Upraviť cenu - to ide. Napísať pravdu o dostupnosti, to už nie. Profesionalitu si predstavujem trochu inak. :(

17.7.2009 – piatok, koniec ďalšieho pracovného týždňa. Ako už asi tušíte – stále nič neprišlo. Medzičasom som zaplatil dovolenku v presne plánovanom termíne (odchod 28.7.2009). Už len aby ten objektív došiel a môžem ísť. Žiaľ – nič nechodí, nikto z e-shopu nevolá. Rozmýšľam prejsť ku konkurencii. Žiaľ, aj u konkurencie je môj objektív nedostupný (do 21.7.2009), tak padá rozhodnutie vyčkať do 21.7.2009 a potom zrejme konať, ak chcem mať dovolenku zachytenú novým objektívom.

20.7.2009 – ráno píšem na zákaznícky servis (nedovolal som sa), pýtam sa na stav mojej objednávky a či bude možné objektív dodať v priebehu tohto týždňa. Do 18.00 hod (uvádzané otváracie hodiny kamenného obchodu Megafoto v BA, predpokladám, že minimálne aj pracovná doba zákazníckeho servisu) som sa odpovede nedočkal. Kontrolujem stránky konkurencie, tá ešte v predstihu objektív opäť mení na dostupný/k dispozícii. Čo už – vravím si – je pondelok, po víkende toho asi majú veľa. Zákaznícky servis garantuje odpoveď e-mailom na nasledujúci pracovný deň, preto sú stále v limite (odpovede, nie už dodávky).

Len pripomínam, že dodnes ma nikto so žiadnym konkrétnym náhradným termínom dodávky nekontaktoval a vždy som vzájomný kontakt inicioval ja a vždy som dostal nekonkrétnu odpoveď.

Vážim si prácu profesionálov, v drvivej väčšine len kladné hodnotenia Megafoto.sk ma stále podvedome presviedčajú o tom, že ide len o hlúpu zhodu náhod. Samozrejme, nie všetko sa vždy podarí a očividne tu ide o problém s výrobcom/dodávateľom objektívu. Žiaľ, práve takéto situácie rozdeľujú obchodníkov na profesionálov a tých druhých. Tovar zo skladu sa expeduje jednoducho. V prípade problémov však záleží na službách, ktoré predávajúca strana poskytne a zákazníka tým udrží. V tomto prípade o zákazníka Megafoto.sk už pomaly prichádza. Skutočne stačil telefonát, prípadne vysvetlenie, konkrétny termín či ospravedlnenie a oznámenie o nedostupnosti tovaru. Nič také sa však nestalo, hoci to spoločnosť deklaruje.

Príspevok bude priebežne aktualizovaný. Strašne rád by som sa v pokračovaní spoločnosti ospravedlnil, no v momentálnej situácii si neviem predstaviť čo by sa muselo stať, aby moje súčasné sklamanie opadlo.

Megafoto.sk u mňa ešte určite dostane druhú šancu, snáď ju využije lepšie ako túto prvú.


Doplnené 21.7.2009 22:20 hod


21.7.2009 – mrzutosť pokračuje aj o 13.00 poobede. Odpovede na moju otázku položenú formou kontaktného formulára zákazníckeho centra som sa však stále nedočkal. 14.00 sa nálada zlepšuje. Nie, odpoveď som stále nedostal, ale objektív (aj sada filtrov) dorazil. A dorazil celý, nepoškodený, dokonca aj so správnym bajonetom. :) Takže za zabalenie si Megafoto.sk zaslúži pochvalu. Pri tejto pochvale
ale ostane. Informovanie a komunikácia so zákazníkom, ako aj uvádzané dodacie doby a dostupnosť nebudú tým, čo by sa pochváliť dalo.  Rovnako ani nástroj na sledovanie stavu objednávky, existencia ktorého je pri jeho aktuálnosti bezpredmetná. Tovar bol doručený, stav mojej objednávky je však ešte stále nasledovný:
“Objednávka je potvrdená alebo zaplatená. Vybavenie objednávky prebehne v najbližšom možnom termíne.”
Schválne si ešte odsledujem, kedy bude moja objednávka aj podľa tohto nástroja moja objednávka vybavená.

Pár čísel na záver.

Deklarovaná dodacia doba: asi 5 dní

Skutočnosť: 21 dní (z toho 15 pracovných)

Tak teda záver ako v amerických filmoch – happyend. Teraz už fakt len na tú dovolenku odísť. Od tej ma ešte ale delí 7 dní (z toho len 3 pracovné) :)

Doplnené 21.7.2009 22:30


Čo čert nechcel, tesne po dnešnej aktualizácii príspevku som si šiel stránku Megafoto.sk prezrieť a po pokuse na prístup na mňa Google prostredníctvom bezpečnostného mechanizmu prehliadača Chrome pustil takéto varovanie. Osobne tomu neprikladám veľkú váhu, ale ďalšie pošramotenie mena. Držím Megafotu prsty. Takéto veci dokážu naštvať. A aj keď tá moja skúsenosť s nimi nebola najlepšia, takéto problémy nikomu neprajem.

Použité ilustračné foto – zdroj: Taklong.com

3 komentáre:

  1. hm, zaujimave, tiez mam objednane v megafoto.sk par veci (stativ, puzdro, seda tabulka, matnica), vsade bola dodacia doba "ihned", len pri jednom komponente "5 dni". Platil som prevodom na ucet pred 10 dnami, stale sa mi z megafoto.sk neozvali, tovar nikde, stav na sledovaci objednavky: "Vybavenie objednávky prebehne v najbližšom možnom termíne"... Takze nie som jediny... Ale minuly rok, ked som bral u nich telo, prislo do 3 dni :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Poznám takéto čakanie a tiež nemám rád ten "ľahostajný" prístup obchodníka k zákazníkovi.No stále ste čakali na objektív 21 dní. Ja som si v nemenovanom obchode objednal filter Canon 77mm PL-C II a čakal naň takmer 3 mesiace. A to stále nie je všetko. Na slnečnú clonu Canon EW-83J som čakal pol roka! Keď som zistil, že v PRO.Laike majú tento tovar (a množstvo iného) skladom a dostupnosť je ihneď, tak som na nemenovaný obchod úplne zanevrel. A aj keď nie každý má dobré skúsenosti s PRO.Laikou, tak ja som zatiaľ nemal problém. A vďaka tomu, že majú množstvo vecí skladom a majú aj ochotnú obsluhu, tak si tovar môžem najprv "ohmatať", vyskúšať a rozhodnúť sa, či to kúpiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pol roka - tomu už hovorím trpezlivosť. Ak je tovar dostupný v kamennom obchode, zvyknem si radšej priplatiť ako čakať... Niekedy si však človek nevyberie a jediná možnosť je buď vycestovať alebo objednať. Pokiaľ ide o ten nemenovaný obchod, myslím si, že v takýchto prípadoch je dobré byť konkrétnym. Pomáha to iným pri voľbe e-shopu. Na druhej strane, jedna skúsenosť ešte nemusí znamenať, že ide o pravidlo. Stále ma však zaráža fakt, že napriek tomu, ako si väčšina obchodníkov sťažuje na "krízu", úroveň ponúkaných služieb stagnuje. Toto nie je recept ako prežiť.

    OdpovedaťOdstrániť