Stránky

piatok 13. februára 2009

Fototip – Raw Therapee

Takto v noci si neodpustím jeden rýchly tip na zaujímavý software. Tí z Vás, ktorí to s fotografiou ako takou myslia trošku vážnejšie už určite minimálne testovali program Adobe Photoshop Lightroom (1 alebo 2). Šikovný a funkciami nabitý program. Veď je to Adobe, tam sa netrochárči. Ale…. po testovaní príde realita – program nie je zadarmo a nie každý siahne hlbšie do vrecka a zaplatí za nie práve najlacnejší program. Navyše, od verzie 2 už aj dosť náročný na hardware. A cracknuté programy my predsa nemusíme, že? :)

A čo tak nejaká bezplatná alternatíva s dobrou podporou RAW formátu a zariadení? Nenáročná na hardware, so základnými (ale dostačujúcimi) funkciami, prehľadná a navyše (aj) v slovenčine? Trochu som pohľadal a konečne si nejaký bezplatný program (nie prehliadač) poradil aj s .CR2 z môjho Canonu EOS-450D. A celkom dobre. Nebudem tu písať dlhokánsku recenziu, program zatiaľ len chvíľu testujem, na to je ešte skoro, ale ak je ten váš fotoprístroj v zozname podporovaných, odporúčam program RAW Therapee vyskúšať.

A pre lepšiu predstavu pripájam niekoľko screenshotov. Tá podobnosť s Adobe Photoshop Lightroom tam určite je (najmä pri použití tmavého skinu). :)









3 komentáre:

  1. Zaujimavy nastroj. Porovnanie s Lightroom podla mna konci pri vzhlade - ten ma podobny vacsina RAW editorov. Lightroom mi vyhovuje napr. aj kvoli moznosti rozsirit jeho vlastnosti cez pluginy a presety - tu sa ukazuje sila komunity okolo tohto projektu. RAW Therapee vsak tiez nevyzera zle a za tu cenu...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veď práve - porovnávať Lightroom s Raw Therapee je dosť odvážne. Sila komunity a hlavne sila Adobe zohráva veľkú rolu. A nie každý je ochotný za Lightroom "vyhodiť" nie práve najmenšiu sumu. Ja som si na Lightroom za 30 dní testovania stále nejako nezvykol. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jasne,ved nemam pocit, ze by sme si nejak zasadne protirecili:) Vsetko je otazkou preferencii a zvyku. Ja som si na Lightroom zvykol este v case, ked verzia 1.0 bola len ako beta:)

    OdpovedaťOdstrániť