Stránky

streda 4. júna 2008

R.E.M. - Accelerate

Pre všetkých z nás je spánok pojmom príjemným vzhľadom na podstatu slova a jeho význam. Pre všetkých je aj nevyhnutnosťou. Pre väčšinu z nás je sen snáď ešte krajšie slovo. Tiež vzhľadom na jeho podstatu. Samozrejme, ak hovoríme o snoch pekných. Sú však aj takí, ktorí si snov príliš neužijú. Nie už z dôvodu nedostatku spánku, ale jednoducho z dôvodu, že sa im nič nesníva, alebo si jednoducho žiadne svoje sny nepamätajú. K tejto skupine ukrátených ľudí sa radím aj ja. Zdravo závidím všetkým okolo, keď mi často krát líčia svoje nedávno dosnívané príbehy. Asi aj preto „Boh stvoril“ skupinu R.E.M. Aby sme aj ja a mne podobní mohli snívať. Snívať s otvorenými očami. Prípadne s očami zatvorenými, ale ušami pripravenými.


Prečo tento úvod? Nie, nešlo tu len o nejaký mostík, ktorý by sa mi hodil. Medzi spánkom a skupinou R.E.M. existuje dosť zaujímavá spojitosť. Samotný spánok má 5 fáz, no a R.E.M., alebo ak chcete tak Rapid Eye Movement je práve tou piatou fázou. Je to posledná fáza, tesne pred zobudením. Táto fáza je typická rýchlymi pohybmi zatvorených očí a tiež zrýchleným dychom. No a v neposlednom rade, je to fáza spánku, kedy sa ľuďom snívajú sny. Asi mi všetci dáte za pravdu, že táto fáza spánku je skutočne tou najkrajšou a nikto sa z nej ráno nechce prebudiť. Žiaľ, aj tu platí, že v najlepšom treba prestať. Tak po tejto krásnej fáze spánku prichádza zavše kruté (nie vždy)ranné prebudenie.

Toľko filozoficko-poznávacie okienko a teraz k samotnému albumu Accelerate.

Tretí štúdiový album R.E.M. v tomto tisícročí a štrnásty celkovo. Na 25 rokov od vydania prvého štúdiového albumu Murmur celkom úctyhodné. Minimálne singel Supernatural Superserious už z rádií určite poznáte. A čo zvyšných 10 skladieb albumu? Je mi ťažké ostať objektívnym, nakoľko je Michael Stipe a partia okolo už dávno mojou srdcovou záležitosťou. Tak ale predsa sa len pokúsim pár slovami tento album priblížiť. Sú to jednoducho typickí R.E.M. So skladbami, ktoré si budete spievať aj so skladbami, pri ktorých budete radšej mlčať, vychutnávať si ich a vychutnávať si okolie. Jednoznačne odporúčam na večery osamote, ideálne aj za tmy. Album Accelerate zrejme nebude „najsilnejším“ albumom R.E.M., títo páni muzikanti sú už ale dávno za vodou a nepotrebujú „tlačiť na pílu“. Tvoria podľa toho, ako sa cítia a patričná dávka uvoľnenosti sa jednoznačné značí aj v tomto albume. Milovníkom prvoplánových hitov tento album len ťažko odporučiť, tí si určite vystačia s jednou-dvoma skladbami z albumu. Fanúšikom R.E.M. by však tento album rozhodne v zbierke nemal chýbať. Skupine meno určite nekazí a v konkurencii určite obstojí.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára