Stránky

štvrtok 21. januára 2010

Karol Mikloš - do mainstreamu nezapadá, kiež by ešte dlho vydržal...

Slovenskí interpreti to majú v dnešnej dobe ťažké. Buď svoju tvorbu prispôsobia požiadavkám trhu alebo budú neustále bojovať o každý cent potrebný na vydanie a propagáciu svojich albumov. A aj keď album nakoniec vydajú, zďaleka tým ešte nie sú za vodou. Môžu však ráno vstať a pozrieť sa na seba do zrkadla bez toho, aby sa museli hanbiť za to, čo zo seba spravili. Môžu to, čo málokto - byť sebou samým. Interpret, ktorého chcem dnes predstaviť nie je na našej scéne nováčikom, no nakoľko jeho hudba a spev nie sú priamo mainstreamové, je dosť možné, že mnohí z vás dnes budú počuť o Karolovi Miklošovi prvýkrát.

Neľakajte sa priezviska, politiku sem ťahať nebudem. Je to niečo zdravšie a snáď aj prospešnejšie. Skôr ako ponúknem niekoľko ukážok z Karolovej tvorby, snáď len stručne o tom kto je, čo je a prečo je. No jasné, je aby prežil, ale to je z iného súdka. :p

Na scénu sa dostáva vďaka skupine Shellwoy. Skupinu však v roku 1993 opúšťa ovplyvnený hudobníkmi ako Steven Patrick Morissey (The Smiths) a Ian McCulloch (ktorý má k The Smiths tiež celkom blízko) a pokračuje už sólo. Prvý album The Same Mist Here vychádza v roku 1997 a o jeho produkciu sa stará Laco Lučenič. Najmä vďaka skladbe Tomorrow je Karol nominovaný na slovenských Grammy ako objav roka. Spomínanú skladbu viacero hudobníkov pasovalo za slovenskú skladbu desaťročia. Subjektívne sa k ním aj z pohľadu hudobného neodborníka dovolím pripojiť. :)

Druhý album Vis-A-Vis vychádza v roku 2002 vo vydavateľstve Millenium Records. Kým jeho prvotina bola spievaná výhradne v angličtine, druhý album prináša päť skladieb v slovenčine, kde Karol dokazuje, že aj zmysluplné piesne v skôr ostrovnom sounde sa dajú zaspievať aj v našej ťažkej rodnej reči. Spevákove "ráčkovanie" síce vychádza na povrch snáď ešte viac než pri anglických skladbách, verte však, že po napočúvaní albumov mu to v pohode odpustíte a zvyknete si. Relatívne veľa ľudí mu vyčíta mierne naivnú angličtinu. To nechám na vaše zváženie, mne neprekáža. Okrem zvuku gitár už možno počuť aj vkusné pohrávanie sa s elektronickým soundom. Najväčším takmer hitom sa jednoznačne stáva skladba Celý. Za album je spevák nominovaný na Aurela (IFPI) v kategórii spevák roka (je snáď jasné, že nevyhral).

Jeho zatiaľ posledným hudobným počinom je album The Past Of The Future z roku 2008 (Deadred a Starcastic Records), ktorý vydáva už aj s novou skupinou.

Najväčšie sympatie ja osobne prechovávam k albumu Vis-A-Vis a preto bude väčšina ukážok práve z tohto albumu.

Prajem príjemné počúvanie a v prípade, že sa vám hudba páči, čo tak obetovať pár eur na jeho CD? Veď podporovať slovenskú hudbu a hlavne to lepšie z nej sa má. Verím, že Karolovi odhodlanosť vydrží a kvôli komerčnej scéne nezavesí hudbu na klinec ako tomu bolo v prípade New Radicals či Smashing Pumpkins. Bola by ho škoda.




2 komentáre:

  1. Poznam ho len od vlanajska :)
    Sikovna kombinacia s fotkami, prijemne pre oci aj pre usi :p

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Spevák má príjemný hlas, to sa nedá poprieť, ale pesničky v angličtine na mňa pôsobia skôr rušivo. Veru, má slabú angličtinu, ale tie slovenské sú slušné - veľmi príjemné počúvanie :-)

    OdpovedaťOdstrániť