Stránky

utorok 29. júla 2008

Softwarové pirátstvo škodí aj open source komunite?

O tom, že softwarové pirátstvo poškodzuje spoločnosti vyvíjajúce komerčný software sme už všetci neraz počuli alebo čítali. Rovnako ako hudobné vydavateľstvá si tieto spoločnosti (právom) chránia svoje zisky, čomu sa nemožno čudovať, veď ide o tovar vyrábaný a predávaný nimi. Odhliadnuc od primeranosti cien jednotlivých produktov, sú to stále ICH produkty a treba to rešpektovať. Skúsili ste sa ale niekedy zamyslieť nad tým, že softwarové pirátstvo môže škodiť aj open source komunite? Alebo ak chcete, komunite vývojárov voľne dostupného softwaru s voľne prístupným zdrojovým kódom?

Áno, aj to je možné. A vysvetlenie je celkom jednoduché, ba priam logické. Namiesto všeobecných rečí, poďme na konkrétne príklady z praxe. Paradoxne, ukradnutá kópia operačného systému Windows znamená väčšiu škodu pre open source komunitu ako pre samotný Microsoft. Každá kópia Windows sa Microsoftu počíta. Aj keď používam kópiu nelegálne získanú, stále používam Windows, tým nedám šancu konkurencii Windows (v tomto prípade open source distribúciam Linuxu). Používaním Windowsu získam návyky, ktorých sa len ťažko zbavuje a pre Microsoft som tak stále nádejným možným budúcim klientom. Používaním nelegálnej kópie Windowsu však vôbec nepomáham komunite vyvíjajúcej voľne prístupné distribúcie Linuxu, nakoľko nielen že neprispejem k ich väčšiemu rozšíreniu na poli operačných systémov, ale navyše komunita prichádza o to najcennejšie, čo vývojári potrebujú – spätnú väzbu zo strany užívateľov. Vedomý týchto faktov si bol a stále je aj Bill Gates, zakladateľ spoločnosti Microsoft, ktorý občas verejne akceptoval používanie nelegálnych kópií Windows. Vždy je to lepšie ako prechod ku konkurencii.

Používanie voľne dostupných alternatív, ktoré sú niekedy šikovnejšie ako ich komerční bratia, je preto investíciou do open source komunít. Alternatívnym voľne dostupným aplikáciam, ktoré už majú aspoň akú-takú pozíciu na trhu sa tak ľahšie darí presadiť sa a jednoduchšie sa zavádzajú aj do stále veľmi konzervatívnej verejnej/štátnej správy. Veď len na samotných poplatkoch za licencie ku komerčným produktom sa dajú ušetriť skutočne zaujímavé sumy. Nehovoriac už o tom, že v časoch, keď sa spoločnosť oháňa frázami o voľnom prístupe k informáciám, by tieto informácie mali byť spracovateľné vo voľne dostupných aplikáciách a nemali by byť podmienené inštaláciou komerčných aplikácií.

To je však na oveľa dlhšiu rozpravu a tak mi dnes úplne postačí, keď sa zamyslíte, či činnosť, na ktorú vo vašom počítači používate nelegálne získanú aplikáciu nezvládne aj niektorá z voľne dostupných alternatívnych aplikácií.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára