Stránky

utorok 24. júna 2008

Webalbumy (aj) pre začiatočníkov

Digitálne fotoaparáty vniesli do sveta fotografie určitý druh revolúcie a znamenali zmenu – fotografovanie sa stalo masovou záležitosťou. Množstvo profesionálnych fotografov dokáže lamentovať celé hodiny nad tým ako tým fotografia ako taká utrpela – dnes môže fotiť a upravovať každý. Priznávam, majú pravdu. Príchod digitálnej fotografie má však aj množstvo pozitív. Jedným z nich je aj možnosť v priebehu niekoľkých minút podeliť sa o svoje výtvory (viac či menej vydarené) so svojimi blízkymi či priateľmi, prípadne ponúknuť svoje diela širokej verejnosti. Akú formu prezentácie fotografií si ale vybrať?

Možností je viacero. V súčasnosti je veľmi obľúbené využívanie služieb (často voľne dostupných) poskytujúcich priestor pre vaše fotografie. Kto by nepoznal Flickr, Photobucket či Picasu? Po registrácii vám poskytnú priestor pre vaše fotografie a množstvo doplnkových funkcií. Aj keď vo všeobecnosti neplatíte nič, často musíte prehryznúť prítomnosť reklamy, množstvo animácií, pre mnohých je orientácia v týchto systémoch zložitá, neznalí angličtiny sa rovnako môžu v tomto prostredí orientovať ťažšie. Prispôsobiteľnosť tohto prostredia je často krát pre náročného používateľa nedostatočná.

Existujú však aj ďalšie možnosti. Jednou z nich je použitie aplikácie na tvorbu webových albumov. V tej sa samotný album pomocou sprievodcu jednoducho vytvorí a následne je hotový album potrebné preniesť pomocou ftp klienta na server. Ideálny je platený hosting, ale nič nevylučuje ani použitie niektorého z freehostingov (samozrejme za cenu menšieho priestoru a občasnej nedostupnosti).

Jednou z najznámejších aplikácií špecializovaných na tvorbu webových albumov je program Jalbum. Už niekoľko rokov ponúka jednoduchú možnosť spravovania vašich webových albumov pri minimálnej náročnosti, no dostatočnej funkcionalite a vysokej efektivite práce.

Kto teda za Jalbumom stojí? Gro vývojárskeho týmu tvorí štvorica Daniel Frisk, David Ekholm, Anders Callertun a Carl Martensson.

Čo Jalbum ponúka?
  • Jednoduché užívateľské prostredie pripomínajúce prieskumníka z Windows, vďaka intuitívnosti ktorého sa v programe nestratia ani začiatočníci. Jednoducho môžete pridávať obrázky, následne ich spracovávať – otáčať, upravovať (od verzie 8 má Jalbum zabudovaný jednoduchý editor fotografií), pridávať komentáre apod.
  • Podpora pre rôzne operačné systémy – Jalbum je napísaný v Jave, čo umožňuje jeho použitie nielen v operačných systémoch Windows, ale aj Mac OSX, Linux, Solaris, HP-UX, AIX, OS2.
  • Je lokalizovaný do 32 jazykov vrátane slovenčiny, za ktorú patrí vďaka Petrovi Bachratému
  • Prispôsobiteľnosť – pomocou skinov si môžete vaše albumy upraviť podľa vašej chuti. V samotnej inštalácii je dostupných 13 skinov, približne 120 ďalších je možné stiahnuť si zo stránok programu. Zdatnejší užívatelia sa prípadne môžu pustiť do tvorby vlastného skinu.
  • Podpora metódy Drag & Drop – fotografie je možné pridávať, presúvať, odoberať pomocou jednoduchého uchopenia myšou a ťahania.
  • Pridávanie komentárov k fotografiám – ku každej fotografii je možné pridať vlastný komentár doplňujúci atmosféru
  • Podpora IPTC a EXIF dát – možnosť zobrazovať tieto údaje, prípadne ich využívať v spolupráci napr. s Google Maps/Earth
  • Aplikovanie filtrov – na fotografie je možné aplikovať rôzne filtre, napr. pridanie rámčeka fotografie, prevod do č/b, pridanie vodoznaku, doostrenie, rozostrenie, pridávanie textu, atď.
  • Podpora množstva formátov – podporované sú nielen obrázky vo formáte JPG, ale aj v množstve iných formátov. Niektoré skiny podporujú aj vkladanie videa, archívnych súborov, či dokonca dokumentov.Celkový výpis podporovaných formátov: avi, mpg, mpeg, mpe, mp4, mov, wmv, asf, asx, wvx, 3gp, divx, xvid, qt, mp3, wma, ram, rm, swf, flv, tiff, psd, zip, arj, sit, rar, xml, pdf, doc, xls, ppt, mdb, djvu, djv, odt, ods, odp, odg, odb)
  • Vytvorenie albumu jediným tlačidlom – ak ste spokojný s vybratým skinom a súvisiacimi nastaveniami, jednoduchým stlačením jediného tlačidla môžete vytvoriť váš album a pozrieť si jeho ukážku vo vašom internetovom prehliadači
  • Integrovaný web-server – v prípade, že hotový album nechcete umiestniť na server, môžete sa o fotografie podeliť so známymi aj priamo z vášho počítača bez nutnosti nahrávania na iný server
  • Publikovanie albumov na internete – pomocou zabudovaného ftp klienta môžete vaše albumy nahrávať na servery vášho providera. Album môžete na server nahrať celý, alebo pomocou funkcie inteligentného odosielania môže na server nahrať iba vykonané zmeny. Po publikovaní nového albumu môžete na túto skutočnosť priateľov jednoducho upozorniť z prostredia programu.
  • Priestor pre vaše fotografie – v prípade, že priestor na fotografie zatiaľ nemáte, možete ho získať spoločne s adresou vasemeno.jalbum.net
  • Tvorba komunity – spoločne s ďalšími priateľmi fotografie môžete vytvoriť komunitu a spoločne sa deliť o vaše výtvory
  • Správa albumov – v programe Jalbum môžete albumy jednoducho pridávať (vytvárať), mazať, či zabezpečiť ich heslom
  • Pohodlné prezeranie albumov – v závislosti od použitého skinu je možné použiť klávesové skratky, prezeranie obrázkov formou prezentácie, či použitie populárneho lightboxu.

Z ďalších noviniek verzie 8 spomeniem napr. podporu Media RSS, ktorá sa mi osvedčila nielen pri sledovaní noviniek, ale aj pri podstatne lepších výsledkoch vyhľadávania obrázkov pomocou vyhľadávača Google.

Je možné pridať k albumom aj návštevnú knihu, jej použitie však zatiaľ v kombinácii so slovenčinou neodporúčam, nakoľko tu nastáva problém s diakritikou.

Viac ako tisíc slov však môže prezradiť zopár screenshotov.










V prípade, že ste majiteľom fotografií, o ktoré sa chcete s okolím podeliť, ale nechcete zbytočne stratiť veľa času prípravou, je tento šikovný nástroj pre vás ako stvorený. Vzhľadom na svoju cenu (je zadarmo) je pridaná hodnota programu skutočne vysoká. Nechajte organizáciu svojich fotografií na program a vy venujte viac času fotografovaniu samotnému. Určite sa to vyplatí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára