Stránky

utorok 12. februára 2008

FastStone Image Viewer

Zrejme už nenávratne sú preč doby, keď bol IrfanView doslova nenahraditeľnou súčasťou každého osobného počítača. Určite nechcem znižovať jeho prínos v oblasti prezerania fotografií a obrázkov na PC, skôr naopak, vzdávam hold. V súčasnosti však dochádza k postupnému nahradzovaniu tohto obľúbeného prehliadača konkurenciou, ktorá v porovnateľnej rýchlosti prináša aj určitú pridanú hodnotu navyše. Taktiež patrím k skupine, ktorá od Irfanu už pred pár rokmi prešla ku konkurencii. Tou skutočne podľa mňa kvalitnou a rovnako pre domácich používateľov bezplatnou je dvojica prehliadačov XnView a FastStone Image Viewer.

Nakoľko tipujem, že v našich končinách je mierne viac rozšírený práve prvý z menovanej dvojice, dnešný príspevok venujem osvete okolo prehliadača FastStone Image Viewer.V čase písania tohto článku je aktuálnou verzia 3.5. A s čím teda FIV prichádza? S podporou všetkých bežne používaných formátov obrázkov, vrátane formátov TIFF a RAW pre skutočných milovníkov fotografie. Prostredie programu sa na prvý pohľad ničím neodlišuje od svojich konkurentov, inak povedané – drží sa starej dobrej a časom odskúšanej cesty. Oknu dominujú v pravej strane náhľady prechádzaných priečinkov a ľavá strana patrí prieskumníku so stromovou štruktúrou.

Hlavné okno prehliadača


Snáď každý bežný používateľ a zároveň majiteľ digitálneho fotoaparátu očakáva od svojho prehliadača fotografií aj základné editačné funkcie ako sú tak často spomínané odstraňovanie efektu červených očí, získavanie fotografií priamo z digitálneho fotoaparátu, tlač obrázkov, priamy import obrázkov zo skenera, orezávanie, zmena veľkosti a rozlíšenia, prevod na čiernobielu fotografiu, otáčanie obrázkov, jednoduché posielanie obrázkov e-mailom pomocou prednastaveného klienta elektronickej pošty, apod. Tieto funkcie sú dostupné aj tu. Ba čo viac, FIV ide ďalej a ponúka aj niektoré pokročilejšie funkcie akými sú napr. tzv. Draw board, ktorý umožní vkladanie textu a jednoduchých symbolov do obrázkov, rôzne efekty pre prácu s fotografiami, možnosť vzájomného porovnávania až 4 obrázkov súčasne či tvorba spustiteľných prezentácií (formát .exe).

Draw Board umožní jednoduchú editáciu



Porovnávanie fotografií v prostredí programu


Silnou stránkou programu sú už aj takmer povinné hromadné konverzie súborov, ako aj možnosť hromadného premenovania súborov. V prípade, že Vám možnosti úprav obrázkov nepostačujú, je tu stále pohodlná možnosť otvoriť súbor priamo z prostredia FIV v externom editore, napr. v populárnom Gimpe.

Hromadná konverzia súborov


Niektorí z Vás sa možno ohradia, že zatiaľ som neuviedol nič, čo by nezvládlo aj množstvo iných prehliadačov. To, čo robí program skutočne kvalitným je však jeho praktickosť a „návykovosť“ práce s ním. A to je jednou z najsilnejších stránok programu. Ako bývalého používateľa XnView ma FIV dostal svojou jednoduchosťou a praktickosťou. Práca s ním je skutočne efektívna a už po niekoľkých dňoch budú pre vás najčastejšie používané operácie rutinou a hračkou.

Návykový pás náhľadov


Áno, práve intuitívne ovládanie, silne návykové klávesové skratky a efektivita práce s programom sú hlavnými dôvodmi, prečo FIM vyskúšať. Program určite nesadne každému a niektorí ho možno zavrhnú a ostanú verní svojmu preferovanému prehliadaču. Pre tých, ktorí však nemajú vo výbere prehliadača obrázkov a fotografií definitívne jasno tu mám jeden mimoriadne silný tip dostupný aj v prenosnej, tzv. portable verzii.

Snáď jediným neduhom je absencia slovenskej lokalizácie. To je však subjektívne tvrdenie, nakoľko nie každému chýbajúca slovenčina musí prekážať.

Necháte sa presvedčiť?

1 komentár:

  1. Jackpot will have a presence at Scotiabank Arena for 1xbet all home games. Both deposits have to be made inside seven days of registration. Besides, Jackpot City collaborated with Datacash to further verify that each of the monetary transactions will get carried out safely.

    OdpovedaťOdstrániť