Stránky

nedeľa 16. decembra 2007

FreeCommander - správa súborov zadarmo

Vo svete súborových manažérov je už dosť dlhú dobu jasno. Jednoznačnú dominanciu stále viac potvrdzuje niekdajší Windows Commander, súčasníkom viac známy pod jeho aktuálnym menom - Total Commander. Tento nekorunovaný kráľ medzi súborovými manažérmi sa (vďakabohu) stáva neodmysliteľnou súčasťou mnohých osobných počítačov pre užívateľov rôzneho veku. Ako vravím, je to len a len dobre, že užívatelia sa snažia netrápiť samých seba Prieskumníkom vo Windows a preto hľadajú nástroje na pohodlnejšiu a efektívnejšiu prácu so súbormi. Vo väčšine prípadov siahnu po takmer monopolnom Total Commanderi. Čo je však chyba je to, že drvivá väčšina týchto užívateľov tak koná v domnení, že ide o freeware. A to je omyl.

Nepomáha tomu ani skutočnosť, že niektoré média tento program za freeware skutočne označujú (viď napr. teletext nemenovanej súkromnej televízie). V prípade Total Commandera ide skutočne o shareware, ktorý máme právo 30 dní bezplatne testovať. Po uplynutí týchto 30-tich dní ho musíme odinštalovať, prípadne, ak chceme v jeho používaní pokračovať, musíme si ho za poplatok zaregistrovať. Treba podotknúť, že zakúpenie licencie pre tento program je finančne celkom únosné a licenčne podmienky sú veľmi priaznivé. Dokedy teda budú užívatelia mylne preklikávať úvodné okno a triafať sa do tej správnej číslice? Snáď dovtedy, kým sa povedomie užívateľov nezvýši a tiež dovtedy, kým nebude zdarma dostupná adekvátna náhrada. Treba však aj priznať, že adekvátnu náhradu je v prípade Total Commandera skutočne ťažké, ba až nemožné nájsť. Profesionálni užívatelia, ktorí chcú mať svoj počítač vybavený iba legálnym softwarom, zrejme pristúpia k zakúpeniu licencie k tomuto programu. Tí menej náročnejší však už aj dnes majú možnosť vyskúšať viacerých voľne dostupných a šikovných správcov súborov. Veď priznajme si – koľko percent funkcionality Total Commandera bežný užívateľ skutočne využíva? Ja ako fanúšik voľne dostupných aplikácií som preto skúšal množstvo voľne dostupných správcov súborov. Mnohé z nich mi funkciami nepostačovali. Ďalšie zas mali relatívny dostatok funkcií, no ich stabilita nebola práve najlepšia. U niektorých bol vývoj zastavený, tak som sa rozhodol ich nepoužívať, nakoľko by už po krátkom čase na konkurenciu nestačili. Nakoniec som našiel svojho favorita medzi voľne dostupnými správcami súborov.

Mojim favoritom sa stal FreeCommander. Už v súčasnej verzii (v čase testovania ňou bola verzia 2007.10) je množstvo funkcií celkom zaujímavé, stabilita je dobrá a hlavne je jeho používanie úplne zadarmo. Čo prekvapí je aj fakt, že po preštudovaní zmluvy sa dozvedám, že je zadarmo aj pre komerčné nasadenie. To by mohlo pomôcť menším firmám, v ktorých môže byť kupovanie licencií na komerčné programy dosť finančne náročné. Takže poďme sa pozrieť na to, čo nám FreeCommander ponúka.

Rozhranie programu je tradičné – máme k dispozícií dva panely, tak klasické pre pohodlnú prácu so súbormi. Prednastavené je vertikálne rozdelenie. Komu by toto rozdelenie nevyhovovalo, môže si panely rozdeliť aj horizontálne, prípadne upraviť veľkosť jednotlivých panelov. Zobrazenie v nich si, samozrejme, môžeme ľubovoľne, podľa svojich potrieb a zvykov prispôsobiť. Môžeme si nechať zobrazovať iba ikony súborov (veľké i malé), zoznam súborov a priečinkov, či zoznam priečinkov a súborov s detailami o nich. Pri práci s obrázkami a fotografiami je užitočná možnosť nechať si v paneloch zobraziť náhľady jednotlivých obrázkov.

Mnohí užívatelia si určite obľúbili prácu so súbormi pomocou klávesových skratiek. Tie FreeCommander, samozrejme, tiež podporuje. Navyše tie najbežnejšie a najviac používané sú zhodné s už spomínaným Total Commanderom (a ďalšími súborovými manažérmi) a tak prechod z nich bude o to jednoduchší.

Ďalšou často využívanou a užitočnou funkciou prítomnou aj vo FreeCommanderi je možnosť definovania obľúbených priečinkov a následný rýchly prístup k nim. Okrem obľúbených priečinkov je možné definovať si aj obľúbené programy a rovnako si zjednodušiť prístup k nim. Priamo z prostredia programu máte prístup k všetkým objektom na ploche, ovládacím panelom Windows, či systémovým adresárom či položkám ponuky Štart alebo košu Windows. Samozrejmosťou je v dnešnej dobe už aj podpora metódy drag & drop. Program dokáže pracovať aj s archívmi, ktoré použitím interného kompresného nástroja môžete vytvárať, prehliadať alebo rozbaľovať. Pre tých, ktorým možnosti interného kompresného nástroja nepostačujú, je určite dobrou správou to, že program dokáže spolupracovať aj s externými kompresnými nástrojmi. Je teda na vás, ktorá možnosť vám viac vyhovuje. Súbory a priečinky v paneloch máme možnosť filtrovať. A to buď použitím klasického filtra (s pokročilými možnosťami) alebo rýchleho, jednoduchšieho filtra prístupného priamo v spodnom paneli. Jednotlivé priečinky je možné v programe porovnávať a synchronizovať. Porovnávanie súborov je taktiež možné nainštalovaním externej aplikácie (odporúčam WinMerge) a jej následného priradenia v nastaveniach programu. K pohodlnej práci so súbormi už klasicky patrí možnosť vyhľadávania, ktorá žiadnemu aktuálnemu programu nesmie chýbať. Je teda prítomná aj vo FreeCommanderi. Firemnému nasadeniu prispieva aj podpora sieťových diskov, ktorá je taktiež bezproblémová (aspoň ja som na žiadne problémy nenarazil pri 5 sieťových diskoch a vzdialenom prístupe cez metaframe server). Pokročilejšími funkciami sú podpora príkazového riadka či možnosť vytvárania snímok obrazovky. Úspešnému nasadeniu v slovenských domácnostiach a firmách prospieva aj fakt, že program je lokalizovaný do slovenčiny, za ktorú sa patrí poďakovať pánom Tiborovi Kozmovi a Miňovi. Program je dostupný aj v tzv. portable (prenosnej) verzii.

Na základe vyššie uvedených informácií teda nič nebráni jeho rozšíreniu medzi priaznivcami voľného softwaru či užívateľmi vyžadujúcimi bezplatnosť no i požadovanú funkcionalitu. Priaznivým faktorom je aj skutočnosť, že vo fóre na stránkach programu je relatívne živo a je možné dozvedieť sa čo sa v ďalších verziách chystá, prípadne požiadať o implementáciu chýbajúcej funkcie. Autor reaguje na požiadavky skutočne svižne.

Aby som ale program iba nechválil, je potrebné spomenúť aj najčastejšie výčitky, ktoré sa neraz medzi užívateľmi objavili. Prvou z nich je absencia FTP klienta. Na prenos súborov na FTP servery teda musíte použiť externú aplikáciu. Druhou nevýhodou je skutočnosť, že program pri kopírovaní používa klasické okno Windows. To bude prekážať užívateľom zvyknutým na okno kopírovania z Total Commandera. Treťou (a podľa mňa najzávažnejšou nevýhodou) je absencia možnosti hromadného premenovania súborov. Ako som sa však dočítal vo fóre venovanému programu, na všetkých týchto neduhoch sa už pracuje a sú zaradené medzi priority pre ďalšie verzie programu. Podľa nastúpeného trendu je možné očakávať, že sa tak stane už v najbližších mesiacoch. Program som testoval v časovo aktuálnej verzii pred približne rokom a následne v čase písania tejto recenzie. Progres je skutočne jasne badateľný po stránke funkčnosti i grafickej prívetivosti. S postupným rozširovaním sa operačného systému Windows Vista medzi užívateľmi je dôležité spomenúť aj jeho podporu vo FreeCommanderi.

Pre tých, ktorí sa teda rozhodli vyskúšať nejakého voľne dostupného správcu súborov, tu teda dnes mám jednoznačného favorita. Takže: „Feel free to command!“

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára