Stránky

utorok 8. mája 2007

Knihy a internet

Pred pár dňami som na stránkach SME online čítal článok, v ktorom autor skúmal dopad rozširovania internetu na existenciu kníh v tlačenej forme. Zistenia prieskumov boli v mnohých prípadoch prekvapujúce a strach z útlmu sa zatiaľ nepotvrdil. A čo ja a vzťah k internetu a knihám?

Osobne som zástancom vzájomného dopĺňania sa týchto dvoch médií. Preto ma fakt, že sú podľa prieskumov vzájomne úzko prepojené skutočne teší. Nedokážem si predstaviť život v 21. storočí ani bez jedného z nich.

Známe porekadlo „Kto nie je na internete akoby neexistoval“ sa už dávno stáva „krutou“ realitou a prezentácia na internete sa stáva otázkou prežitia, minimálne v podnikateľskej sfére.
Na druhej strane – nechcem si predstaviť život bez tlačených kníh. Aj keď je to môj subjektívny názor a mnoho ľudí už možno v dnešnej dobe so mnou nemusí súhlasiť, jedinou formou ako si skutočne vychutnám príbeh, ktorého dej je rozvinutý na viac ako pár strán riadneho textu, je jeho prelúskanie v tlačenej forme. Som fanúšikom technológií a pokroku, v tomto som však stále značne staromódny. Nepoznám väčší relax ako zasadnúť či zaľahnúť s dobrou knihou v ruke a ponoriť sa do deja, nechať sa ním strhnúť a nechať fantáziu pracovať. K tomu teplý čaj, nejaké slané chuťovky a idylka je dokonalá. :) Vôňa potlačeného papiera spolu s možnosťou môcť si dielo ošahať je na nezaplatenie.

Na druhej strane – elektronické knihy sú tiež skvelá vec. Búrajú hrádze a dávajú možnosť prezentovať sa aj autorom, ktorí nemajú možnosti (či už organizačné alebo finančné) vydať svoju tvorbu oficiálne prostredníctvom vydavateľstva. To je ale výsada internetu ako takého, ktorý dáva priestor aj amatérskym autorom, ktorí sa niekedy môžu smelo porovnávať s dielami autorov, ktorí na vydanie svojej tvorby v tlačenej forme našli dostatok odvahy a finančných prostriedkov.

A aký je váš vzťah ku knihám ako takým? Uprednostníte tlačenú knihu pred e-knihou alebo opačne? Alebo v tom nerobíte rozdiely?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára